برگزاری محفل فهرست نگاران نسخه های خطی
امتیاز:
در این نشست صمیمی که با حضور علامه سیداحمد حسینی اشکوری، حضرت آیت الله استادی، حجت الاسلام والمسلمین سید صادق اشکوری، دکتر امیرخانی معاون پژوهشی کتابخانه ملی، حجتالاسلام و المسلمین مختاری، حجت الاسلام و المسلمین ابوالفضل حافظیان از فهرستنگاران کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی، جمعی از فهرستنگاران و کارشناسان نسخ خطی و مدیران کتابخانههای عضو مکتا برگزار گردید، پس از تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید اساتید و مهمانان گرامی هر یک به ایراد سخن و نظر پرداختند.
در ابتدا علامه سید احمد اشکوری به نکاتی اشاره کردند و گفتند: برای این گونه مراسمات هزینه و وقت زیادی صرف می شود و باید دقت شود که بهرهوری هر چه بیشتری از این جلسات شود و تنها به سخنرانی حرفهای بسنده نشود. ایشان با تاکید بر این که فهرست نسخههای خطی کلید فرهنگ ما است گفتند اگر فهرستنگار به کار خود به عنوان یک رسالت نگاه کند، فهرست او ارزنده است.
حضرت آیت الله استادی ضمن خوش آمدگویی به مهمانان با تاکید بر این که فهرستنگاری در قم به دنبال تحکیم عقاید مردم است فرمودند: کاری که در فهرستنگاری قم انجام گرفته در بسیاری از کارهای تحقیقی مورد استفاده قرار گرفته و اساس کار استفاده از فهرست بوده، پس برای ترویج معارف اسلامی موثر بوده است در حال حاضر خوشحالیم که از کاری که انجام گرفته بهره برداری مفید می شود و اگر برای خدا بوده، فردا نیز برای ما ثمر خواهد داشت.
حجت الاسلام والمسلمین سید صادق اشکوری در ادامه جلسه ضمن ابراز خرسندی از حضور در این محفل دوستانه، از تلاشهای مکتا برای برگزاری این جلسه تشکر ویژه نمودند و خاطر نشان کردند: صرف حضور در این مجالس و محافل و استفاده از محضر اساتید و بزرگان این حوزه برای ما بیشترین فایده را دارد که در کنار فوائد تخصصی دیگر مزید بر مطلب خواهد بود. ایشان در پایان عنوان کردند تولد یک فهرست، استمرار یک تمدن است. غذایی برای دهها مطالعه، صدها تحقیق و هزاران مراجعه.
استاد صدرایی خوئی ضمن تشکر از برگزارکنندگان این جلسات و گرامی داشت یاد و خاطره سید عبدالعزیز طباطبایی عنوان کردند: در ابتدا اجازه دهید بنده درباره فهرستنگاران روایتی بخوانم که حضرت امیر (ع) فرمودند: "خذوا من اجسادکم و جودوا بها علی انفسکم و لا تبخلوا بها عنها" از جسمهای خود بکاهید و به روحتان ایثار کنید و در این راه بخل نورزید. یکی از مصادیق بارز این حدیث فهرستنگاران عزیز هستند که بر جسم شان مشقت روا میدارند و سختی ها را تحمل می کنند و جامعه بشریت را با این گنجینههای نفیس آشنا میکنند.
آقای دکتر غلامرضا امیرخانی عنوان کردند: بحث نسخههای خطی و فهرست آنها کلید فرهنگ ما است. یکی از ویژگیهای نسخ و فهرست نسخههای خطی تدوین و تبیین تاریخ علم است. به این معنا که تاریخ علم و بشر را به طور مشخص در جوامع و تمدن اسلامی میتوانیم براساس نظراتی که توسط اساتیدی از جمله استاد عبدالحسین حائری داده شده، بر مبنای فهارس و نسخ خطی تبیین و تدوین کنیم. ایشان نبود متولی رسمی و مشخص نسخههای خطی را از جمله مشکلات اصلی این حوزه معرفی نمودند.
حجت الاسلام و المسلمین ابوالفضل حافظیان با تاکید بر معرفی صحیح فهرستنویسی و فهرستنگاران در میان پژوهشگران متذکر شدند برای رسیدن به یک فهرستنگاری قابل قبول، باید یک فهرست معیار تعریف و تنظیم کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین سید حسن موسوی بروجردی از نسخه پژوهان با اشاره به جایگاه فهرستنگاران در دانشگاهها درخواست داشتند اگر قرار است که مکتا برای فهرستنگاران کاری انجام دهد بهتر است که در قدم اول اقدام به تشکیل یک هیات علمی نماید. به طبع تمام اساتید فهرستنگار باید راضی باشند که شخصی که در راس این هیات قرار می گیرد، عنوان رسمی از وزارت علوم داشته باشد.
در پایان جلسه با تاکید اساتید و کارشناسان حاضر مقرر شد این جلسه به همت مکتا به صورت دائمی و فصلی برگزار شود. مدیران کتابخانههای عضو مکتا نیز بر آموزش پرسنل خود و نیز ارائه خدمات به محققان تاکید کردند.